Taclale

20 de curiozități despre cărți pe care trebuie să le știi

Andreea Marc

Cărțile ne învață și ne oferă atât de mult atunci când le citim, însă trebuie să știm că ele ne oferă informații valoroase și curiozități și prin simpla lor existență. Iată o listă cu 20 de curiozități cu și despre prietenele noastre, cărțile.

1. Primul roman american din care s-au vândut mai mult de 1 milion de copii a fost „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe, publicat prima dată în 1852. Hey, unchiule Tom, poți să-ți renovezi coliba.

2. Romanul „Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen s-a numit iniţial „Primele impresii”. Ceva impresii despre romanul domnișoarei Austen?

3. „Şi vremea e ca să ucizi”, romanul de debut al lui John Grisham, a fost refuzat de 28 de ori înainte de-a fi publicat. Într-un final, a fost acceptat și a fost publicat într-un tiraj mic de 5000 de exemplare. Și vremea e ca să scrii, domnule Grisham!

4. Cea mai scumpă carte vândută vreodată a fost un exemplar din Canterbury Tales de Chauser din 1477. Aceasta a fost scoasă la licitaţie în 1998 şi vândută cu peste 4,6 milioane de lire sterline. Apoi a apărut în peisaj Bill Gates și cea mai scumpă carte din lume a fost cumpărată de el pentru suma de 30.8 milioane de dolari. Cartea este Codex Leicester a lui Leonardo Da Vinci și nu, nu a fost transformată în cip.

5. Romanul lui Marcel Proust, „În căutarea timpului pierdut”, conţine aproximativ 1,7 milioane de cuvinte. Nu e timpul pierdut să îl citiți.

6. Cea mai lungă propoziție scrisă într-o carte îi aparține lu Victor Hugo. Acesta a scris în „Mizerabilii” o propoziție care conținea 823 de cuvinte. Și nu erau deloc mizerabile.

7. Prima carte care a fost scrisă cu ajutorul unei mașini de scris a fost „Aventurile lui Tom Sawyer” a lui Mark Twain. Aventuri la mașina de scris.

8. Manuscrisul original al romanului lui Steinbeck, „Despre şoareci şi oameni”, a fost mâncat de un câine. Dacă ar fi fost mâncat de un șoarece ar fi fost prea de tot, nu? Sau de… oameni.

9. În 1939, scriitorul american Ernest Vincent a scris un roman de peste 51.000 de cuvinte, niciunul conţinând litera e. Ar fi fost și mai și dacă nici numele lui nu ar fi conținut litera „e”. Conținut zero de E-uri.

10. „Don Quijote” este cel mai bine vândut roman din lume. Hai că până la urmă nu s-a luptat cu morile de vânt.

11. Prima traducere din Hamlet în limba rusă a fost efectuată de scriitorul rus Alexander Sumarokor. Cum se zice în rusă la „A fi sau a nu fi”?

12. „Alice în Țara Minunilor” a fost interzisă în China din cauza prezenței animalelor care vorbesc. Zise iepurele.

13. Charles Dickens a scris „A Cristmas Carol” timp de doar 6 săptămâni. Intrase în febra scrisului și în spiritul sărbătorilor.

14. „Robinson Crusoe” (1719) al lui Daniel Dafoe este considerat primul roman scris în limba engleză. Oare a fost lansat într-o vineri?

15. Prima carte care a primit titlul de „bestseller” a fost „Fools Of Nature”, aparținând scriitoarei americane Alice Brown, în anul 1889. Sau cum s-ar spune, atunci s-a stabilit în ce constă natura unui bestseller.

16. Stephen King a aruncat manuscrisul inițial pentru „Carrie” la gunoi. Soția sa, Tabitha, după ce l-a găsit în gunoi și l-a citit, l-a convins să-l termine și să-l trimită editorului. Așa a devenit Carrie romanul care l-a făcut celebru pe Stephen King. Ce-ar fi un rege fără regina lui? Long live queen Tabitha!

17. Prima carte cumpărată de pe Amazon se numeşte „Concepte Fluide şi Analogii Creative: Modele de Computere ale Mecanismelor Fundamentale ale Gândirii” scrisă de Douglas R. Hofstadter. Din înțelepciunea gândirii amazoniene citire.

18. Cărţile din seria „Harry Potter” sunt pe lista celor mai interzise cărţi din Statele Unite ale Americii, din cauza plângerilor din partea cultelor religioase. Hermione, lasă bagheta jos.

19. În biblioteca renumitei universități Harvard poți găsi patru cărți cu coperte confecționate din piele de… om. Nu știu ce să zic despre plăcerea noastră de a mirosi cărțile în cazul ăsta.

20. În cărțile lui Shakespeare cuvântul dragoste este menționat de 2259 ori, în timp ce cuvântul ură este întâlnit de doar 229 de ori. Știa Willy ce știa – dragostea învinge întotdeauna.

Învinge întotdeauna și dragostea pentru cărți și pentru cultură generală, așa că e cazul să savurezi lista de curiozități de azi și să o dai mai departe, altor și altor iubitori de cărți.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile