Folositoare

Secretul lui Roald Dahl despre ce înseamnă o carte bună pentru copii

Andreea Marc

Cine nu îl cunoaște pe Roald Dahl, un fel de „tătic” al cărților pentru copii? De Charlie și fabrica de ciocolată sigur a auzit toată lumea, ca să nu mai zicem de Matilda sau de Uriașul cel prietenos, după care există și ecranizări absolut adorabile.

Roald Dahl avea un crez după care își ghida întreaga viață. Credea cu tărie că tinerii cititori au nevoie de acele cărți care să le capteze atenția și care mai mult decât atât să îi determine să iubească cititul și cărțile toată viața. Totul despre acest subiect este așternut într-o scrisoare scrisă cu mai bine de 30 de ani în urmă chiar de către Roald Dahl, pentru un student care îi scrisese mai mult sau mai puțin impulsiv. Scrisoarea lui Dahl, scrisă în 1989, cu un an înainte să moară, a ajuns să fie vândută la licitație în iunie 2021, pentru suma de 2.200 de lire sterline, adică peste 3000 de dolari, potrivit Hansons Auctioneers din Regatul Unit.

Ne ține captivi copiii din întreaga lume” spunea autorul, referindu-se la cea mai importantă trăsătură a unei cărți pentru copii, adică aceea de a atrage și de a ține captiv cititorul în mrejele poveștii, ceea ce nu face decât să îl încânte pe copil. Mai departe, acest lucru va însemna deschiderea apetitului pentru devorarea de cărți, devenind astfel un cititor în adevăratul sens al cuvântului.

Copilul care citește cărți va fi întotdeauna cu un pas înaintea celui care nu citește”, mai scrie Roald Dahl în scrisoare și nu ezită să spună că în cărțile lui nu se găsesc mesaje ascunse, ci doar textele potrivite pentru trecerea unui copil la statutul de cititor. De fapt, pasiunea lui de a scrie texte care să transforme oamenii poate fi regăsită într-o multitudine de exemple concrete.

Unul dintre exemple este cel al lui Cristine Wotton, bibliotecară și menajeră în Devon, Anglia, care a găsit adresa lui Roald Dahl la finalul unei cărți vechi de la bibliotecă, i-a scris, iar răspunsul nu a ezitat să apară. La acea vreme, Wotton își scria lucrarea de disertație chiar despre munca lui Roald Dahl, pentru diploma în literatură, la Politehnica din Portsmouth, cum era denumită la acea vreme. Femeia l-a întrebat mai multe despre stilul și atitudinea lui cu privire la literatura pentru copii, ghidată de impulsul scriitoricesc, fără a avea prea multe așteptări de a primi vreun răspuns. Totuși, Dahl a onorat invitația și i-a răspuns într-o scrisoare față-verso, de mână, iar surpriza a fost și mai mare pentru că a trimis ca împrumut o lucrare de disertație despre importanța lecturii pentru copii, care se referea la noua lui carte, Matilda.

Așa cum spuneam la începutul acestui articol, Roald Dahl este cunoscut în special pentru cărțile sale pentru copii, precum Domnul Fox, Vulpoi Fantastic, Uriașul cel prietenos sau Vrăjitoarele, dar nu a ezitat să scrie nici nuvele macabre la care era un maestru, să scrie o autobiografie despre copilăria sa și despre începuturile sale și chiar să ajute la inventarea unui dispozitiv medical pentru copiii cu leziuni cerebrale.

Cristine Wotton a spus că prețuiește scrisoarea, dar și-a dorit să o împărtășească lumii „ca ceilalți să citească și să se bucure de cuvintele sale înțelepte, care sunt împrăștiate în stilul său extraordinar de inimitabil și extravagant”.

Jim Spencer, head of books și angajat la Hansons Auctioneers, spune despre scrisoare că este una neobișnuită, pentru că surprinde stilul conversațional al lui Roald Dahl, scris chiar de mână. Mai mult, „Ne oferă o perspectivă asupra creativității și meșteșugului lui Dahl, pasiunii sale pentru a face cititul distractiv, încurajând copiii să pună mâna pe cărți și să se îndrăgostească de literatură pentru tot restul vieții lor”, a mai spus Spencer.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile