Taclale

25 de curiozități despre scriitori

Andreea Marc

Suntem obișnuiți să urcăm scriitorii pe un jilț de aur și să credem despre ei că sunt genii care scriu toată ziua și cam atât. Însă în spatele geniilor creatoare stau de cele mai multe ori oameni cu diferite ciudățenii și vieți mai mult sau mai puțin interesante.

Hai să vedem astăzi 25 dintre cele mai atractive curiozități despre scriitorii celebri.

1. Există mai mulți scriitori care obişnuiau să scrie în timp ce stăteau în picioare: Ernest Hemingway, Thomas Wolfe, Lewis Carroll, Vladimir Nabokov, Saul Bellow, Stan Lee, Truman Capote, Marcel Proust, Virginia Woolf şi Philip Roth. Acum stăm noi în picioare și ne aplecăm în fața lor și a scrierilor minunate.

2. La 8 ani după ce a câştigat National Book Award, Jerzy Kosinski şi-a retrimis cartea cu un alt titlu și sub un alt nume mai multor edituri. A fost refuzat de toate cele 27 de edituri, inclusiv de editura care îl publicase deja. Nu se mai potrivea vremurilor actuale, ce vreți? Trecuseră 8 ani doar, nu?

3. Înainte să devină un mare scriitor și să câștige Premiul Nobel pentru Literatură, William Faulkner a muncit câţiva ani ca poştaş. Asta până când șefii lui au descoperit că Faulkner arunca scrisorile nelivrate în coşul cu gunoi și l-au dat afară. Apoi nimic n-a mai ajuns la gunoi din mâna lui.

4. Voltaire era un adevărat bărbat. Asta până când mirosea trandafiri și… leșina. De fiecare dată. Nu cred că Voltaire era un fan al expresiei „Stop and smell the roses”.

5. Primul scriitor care a terminat un roman la o maşină de scris a fost Mark Twain. Sau cum s-ar spune, acestea au fost aventurile lui Mark Twain la mașina de scris.

6. Irlandezul James Joyce şi-a petrecut şapte ani din viaţă scriind celebrul său roman Ulise. Un fel de cei șapte ani de acasă ai lui Ulise.

7. William Shakespeare a inventat prin scrierile sale peste 1.700 de cuvinte. Păi ce, numai de-al de J. R. R. Tolkien, R. R. George Martin sau C. S Lewis să inventeze cuvinte și lumi noi?

8. Lewis Carroll suferea de foarte multe boli. De vreo 20 de boli diferite, ca să fim mai exacți. Bine că nu suferea de boala scrisului și că a putut să lase omenirii opere precum „Alice în Țara Minunilor”.

9. Walt Whitman, Edgar Allen Poe, Henry David Thoreau, Rudyard Kipling, Mark Twain şi Beatrix Potter şi-au publicat singuri cărţile. „One man show” scria pe ei.

10. Honore de Balzac iubea cafeaua. Atât de mult, încât, pe parcursul unei zile, el bea circa 50 de ceşti de cafea tare, turcească. Dacă nu avea unde să își fiarbă cafeaua, găsea tot timpul soluții: sfărâma nişte boabe şi le mesteca pur și simplu. Cineva ar trebui să denumească o cafea după Balzac, zic!

11. Jack London, autorul celebrei opere „Colț Alb”, este considerat primul scriitor care s-a îmbogățit exclusiv de pe urma cărţilor sale. Nu vă gândiți în schimb că i-a fost ușor sau că s-a îmbogățit peste noapte. A fost refuzat de peste 600 de ori, iar pentru prima sa povestire care i-a fost acceptată a primit doar 5 dolari, așa că s-a gândit să se lase de scris de cel puțin 600 de ori.

12. J. R. R. Tolkien a dactilografiat întreaga trilogie din „Stăpânul Inelelor” doar cu două degete. Nu, nu erau inelarele.

13. Truman Capote nu începea și nu termina niciodată o carte într-o zi de vineri. Tot el era cel care cerea să îi fie schimbată camera de hotel dacă numărul de telefon din cameră implica numărul 13. Uite că l-am pus acum pe listă fix la numărul 13, să vedem ce-o să facă!

14. Înainte să moară, Franz Kafka i-a cerut prietenului său Max Brod să ardă toate lucrările lui. Cum Brod nu a făcut-o, multe dintre operele lui Kafka au fost publicate post-mortem practic împotriva voinței lui.

15. Charles Dickens dormea şi scria întotdeauna cu faţa spre nord. Oriunde mergea, avea întotdeauna cu el un compas, ca să se asigure că e în poziția corectă și când dormea, și când scria. Era convins că dormind cu fața spre nord va combate insomnia și că scriind cu fața spre nord va crește creativitatea. Nu știm dacă era de la nord sau nu, dar știm sigur că i-a cam ieșit.

16. Aproape două milioane de oameni au luat parte la ceremonia de înmormântare a lui Victor Hugo, în 1885. „Dați-mi un franc pentru fiecare om care vine la înmormântare”, se auzi vocea lui Hugo din pereții Catedralei Notre Damme de Paris.

17. James Joyce a suferit de cinofobie, keraunofobie şi hidrofobie, adică îi era frică de câini, fulgere şi apă. A început să ne fie și nouă un pic frică. De James Joyce, zic.

18. Edgar Allan Poe a fost admis la Universitatea din Virginia la vârsta de doar 17 ani. Însă, în primul an, şi-a pierdut toată bursa la pariuri şi a fost exmatriculat. N-a fost un pariu prea norocos, așa-i?

19. Charles Dickens avea ca hobby… hipnoza. Motiv pentru care a încercat de nenumărate ori să o adoarmă așa pe soția lui. Cu toate astea, el refuza să fie hipnotizat și să adoarmă în urma hipnozei. Îi era teamă, pesemne, că îl va muta cineva cu fața spre sud.

20. Vladimir Nabokov a scris „Lolita” într-un caiet de notițe, în timp ce călătorea cu mașina prin țară, ca să colecționeze fluturi, marea lui pasiune. Ca să vedeți ce poți să creezi când îți pui în practică pasiunea și alergi după fluturi.

21. Arthur Conan Doyle, autorul celebrelor povestiri cu Sherlock Holmes, era de profesie oftalmolog. S-a apucat de scris pentru că nu-i ajungeau banii. Și dintr-o dată a văzut mai bine calea pe care trebuia să o urmeze și a devenit scriitor cu normă întreagă.

22.După o călătorie în Caucaz, Alexandre Dumas s-a întors în Paris și a deschis primul restaurant în care se găteau frigărui. Cele trei frigărui – una pentru toate și toate pentru una!

23.Elmore Leonard avea 44 de ani când și-a trimis manuscrisul către edituri, pentru a fi publicat. A fost respins de 84 de ori și de abia la 60 de ani cărțile sale au început să fie publicate și să devină bestsellers. Păi unde ne grăbim așa, domnule Leonard?

24.Marcel Proust nu suporta deloc zgomotul, mai ales când scria. Așa că, pentru a scrie în liniște și a crea fără întreruperi, și-a capitonat dormitorul cu plută ca să țină departe lumina și zgomotul. Mai mult, în timp ce scria, își trăgea obloanele și purta antifoane, ca să fie sigur-sigur că nu vede și nu aude nimic altceva decât scrisul său. În căutarea liniștii pierdute.

25. Pe când avea 23 de ani, Ian Fleming a picat examenul de intrare în serviciul public. Cea mai mică notă a fost pentru eseul la… engleză. La 43 ani l-a creat pe James Bond, după numele unui ornitolog american. A scris 12 romane despre James Bond, dar de abia de la al cincilea a cunoscut succesul, când Președintele J. F. Kennedy a spus că acel roman este în top 10 cărți preferate de el. La fel ca James Bond, Ian Fleming iubea luxul, fuma 70 de țigări pe zi, bea foarte mult alcool și avea o slăbiciune pentru femeile frumoase. La astea nu avea să pice niciodată la test.

Nu ne oprim aici. Există atât de multe curiozități despre scriitori, încât vom reveni iar și iar cu alte și alte lucruri interesante numai bune de împărtășit cu voi din lumea fascinantă a scriitorilor.

0 0 Voturi
Rating
Abonează-te
Vreau să primesc notificare
guest
0 Comments
Vezi toate comentariile